Receptíky pro hladové studentíky

Úvod Hlavní chody Polévky Moučníky

Polévky

Zeleninová polévka

zeleninová polévka

Ingredience

1 pórek, 2 mrkve, 1/2 celeru, asi 3 větší brambory, 1 lžíce hladké mouky, olej, sůl, 1/2 zeleninového bujonu, bobkový list, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře

Postup

Všechnu kořenovou zeleninu nadrobno nakrájíme a v hrnci na rozpáleném oleji spolu s vrchovatou lžící hladké mouky osmahneme. Poté zalijeme vodou přibližně do půlky hrnce a rozmícháme, abychom se zbavili vzniklých hrudek. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, abychom polévku zahustili, osolíme, přidáme půlku zeleninového bujonu, koření a za občasného míchání necháme vařit. Až budou brambory měkké, přilijeme trochu bílků, zamícháme a cca za minutu vypneme.
Servírujeme teplé a můžeme dozdobit čerstvou drobně nakrájenou petrželkou.

Špenátová polévka

Špenátová polévka

Ingredience

1/2 kostky mraženého špenátu, 2 mrkve, 1/2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 200 g smetany ke šlehání, olej, sůl, mletý pepř, 5 kuliček nového koření

Postup

V hrnci na rozpáleném oleji krátce osmahneme na menší kousky nakrájenou cibuli, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku.
Poté přilijeme cca litr vody, osolíme, okořeníme, přidáme částečně rozmražený špenát, na malé kousky pokrájenou mrkev a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí mrkve. Ke konci vaření opepříme a přilijeme smetanu.
Odstavíme, vyndáme kuličky koření, přidáme rozmačkaný česnek a případně dosolíme.
Můžeme podávat s opečenými kousky rohlíku nebo s kuličkami do polévky.

Koprová kulajda

koprová kulajda

Ingredience

1/2 cibule, 3 brambory, 1 mrkev, 3 vejce natvrdo, hrst drobně posekaného kopru, 2 hrnky mléka, 250 ml smetany,
4 lžíce octa, 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl, mletý pepř

Postup

Brambory nakrájíme na kostičky, mrkev na malé kousky a zalijeme dvěma hrnky vody a jedním hrnkem mléka. Přidáme sůl, nové koření, bobkové listy, cibuli a necháme vařit.
Až jsou brambory poloměkké, přilijeme druhý hrnek mléka, do kterého jsme přidali mouku. Dále přidáme smetanu, pepř, ocet a za občasného zamíchání povaříme 5-10 minut.
Cca dvě minuty před koncem vaření přidáme kopr. Dochutíme solí a octem dle potřeby a nakonec vmícháme na kousky pokrájená vejce.

Rajská polévka

rajská polévka

Ingredience

150 g rajského protlaku, 1 cibule, 1 vejce, olej, sůl, mletý pepř, 3 bobkové listy, 5 hřebíčků, hrst strouhaného sýra

Postup

Na rozpáleném oleji osmažíme nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme protlak. Poté přidáme sůl, pepř, zalijeme cca litrem vody a rozmícháme. Přidáme zbytek koření a vaříme cca 30 minut.
Servírovat můžeme s nastrouhaným sýrem.
Na talíře nastrouháme tvrdý sýr a zalijeme horkou polévkou.